DE KRACHT VAN OBSERVEREN

De kracht van observeren

 

Observeren is een uitstekende “techniek” om dingen zo objectief mogelijk waar te nemen. Hierdoor verminder je de kans dat je meegaat in een emotie of stress die jou niet dient. Juist in deze tijd kan het voor jou het verschil maken: ga je mee in de angst en de onrust of kun je enige afstand bewaren en in je bewustzijn blijven?

Hoe werkt het?

Observeren is waarnemen zonder dat je direct het gaat analyseren of conclusies trekt. Je observeert wat er is zonder mee te gaan in gevoel of emotie (dat kan altijd daarna nog). BIj de observatie geef je ook geen mening. Zo geef jij jezelf de tijd om wat je observeert waar te nemen zoals het werkelijk is. Hierdoor ontstaat er een afstand tussen jou en hetgeen je observeert.

Op welke gebieden kun je dit doen?

Doe het overal: bij jezelf en wat je tegenkomt. Observeer wat je bij jezelf in je lijf voelt. Observeer je gedachten, observeer je gedrag. Op deze manier kom je steeds dichter bij jezelf en dit scheelt een hoop stress en spanning.

Observeer je medemens, observeer alles om je heen. De natuur maar ook de media. Observeer het gebruik van computers en telefoons en observeer wat het mogelijk met je doet.

Observeer vooral alle nieuws die je ontvangt over de huidige situatie. Mogelijk herken je (maar dat is na het observeren) op welke wijze alles werkt en in het werk wordt gesteld om onrust en angst aan te wakkeren.

Probeer het eens!

Observeren kan ervoor zorgen dat je uit een rollenpatroon of automatische gedrag kunt stappen.  

Je kunt al snel eerste successen behalen, daarna komt de verdieping.

Uiteindelijk werkt observeren stress verlagend: onrust en angst krijgen minder kans!

 

Wil je meer weten of ondersteuning bij het oefenen?

Neem contact met ons op of doe mee met een sessie of een training.